Nieuws 17 september 2024

Zuivelpak in de Verspillingsvrije Week

Van 9 tot en met 15 september 2024 organiseerde stichting Samen Tegen Voedselverspilling voor de zesde keer de Verspillingsvrije Week. In deze week worden consumenten gemotiveerd, geïnspireerd en geënthousiasmeerd om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Zuivelpak is voor het vierde jaar trotse partner van dit initiatief.  

Tijdens de Verspillingsvrije Week vraagt Zuivelpak extra aandacht voor het tegengaan van verspilling van zuivel. Het thema van dit jaar, ‘slim omgaan met je voorraad’, sluit naadloos aan bij de boodschap van Zuivelpak, dat consumenten aanmoedigt om restjes op te maken en zuivelverpakkingen efficiënt op te vouwen. Door deze eenvoudige tips te volgen wordt het motto van deze week ‘een simpele daad voor het klimaat’ concreet en tastbaar.  

Voorkom verspilling van voedsel  

De gemiddelde consument in Nederland gooit jaarlijks 30 kg voedsel weg[1], waarvan 2,8 kg (9,3%) uit zuivelproducten[2] bestaat. Gelukkig verspillen we thuis de laatste jaren steeds minder voedsel[3]. Sinds 2015 is voedselverspilling door consumenten met 23% afgenomen -  een positieve ontwikkeling! Nederland ligt hiermee op koers om het Sustainable Development Goal 12.3 te behalen, dat als doel heeft om de voedselverspilling bij winkels en consumenten tegen 2030 te halveren. Hoewel we goed op weg zijn, is er nog veel werk te doen.

Voedselverspilling is niet alleen zonde en nadelig voor de portemonnee, maar ook schadelijk voor het milieu. Het kost namelijk veel energie om voedsel van het land naar het bord te krijgen. Voor de productie van voedsel worden grondstoffen en hulpbronnen zoals water en vruchtbare grond gebruikt. Bovendien veroorzaakt voedselproductie een aanzienlijke uitstoot van broeikasgassen, goed voor wel 25 tot 30% van de totale wereldwijde uitstoot[4]. Wanneer voedsel vervolgens wordt weggegooid, gaan al deze grondstoffen en hulpbronnen verloren. Door minder voedsel weg te gooien, kunnen we de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Daarom is het belangrijk om slim om te gaan met verpakkingen en om restjes zoveel mogelijk op een creatieve manier te benutten.

Kijk, ruik, proef en vouw

Een veelvoorkomende reden waarom zuivel wordt weggegooid, is onzekerheid over de versheid van het product. Dit zorgt ervoor dat producten onnodig niet worden geconsumeerd. Wist je bijvoorbeeld dat de ‘ten minste houdbaar tot’-datum (THT) op de verpakking aangeeft tot wanneer de kwaliteit optimaal is? Zeker wanneer het product koel bewaard wordt, is het vaak na deze datum ook nog goed te eten. Gebruik hierbij je zintuigen: kijk, ruik en proef om te bepalen of het product nog goed is, en vergeet de restjes in het pak niet. Door het zuivelkarton op de juiste manier te vouwen, kan je vaak nog tot een heel bakje zuivel (circa 150 gr) uit het pak krijgen. Met zo’n extra portie kun je 0,3-0,7 kg CO2eq besparen per dikzuivel pak[5]. Op jaarbasis, uitgaande van 1 pak zuivel per 1,5 week, komt dat overeen met 52,31 km tot 121,45 kilometer rijden met een personenauto.

Door bewuster om te gaan met onze voedselvoorraad en zuivelverpakkingen, kunnen we allemaal een positieve bijdrage leveren aan het verminderen van voedselverspilling. Kleine aanpassingen, zoals het optimaal benutten van restjes en het juist vouwen van verpakkingen, maken al een groot verschil. Zo besparen we niet alleen geld, maar verminderen we ook uitstoot van broeikasgassen. Elke stap, hoe klein ook, draagt bij aan een betere wereld voor onszelf en de generaties na ons. Daarom: een simpele daad voor een beter klimaat. Tot volgend jaar!


[1] www.milieucentraal.nl/eten-en-drinken/voedselverspilling/hoeveel-voedsel-verspillen-we/#milieuimpact-

van-verspilling

[2] Lieshout, L. van, Knüppe, J. (2023). Voedselverspilling bij consumenten thuis in Nederland in 2022.

[3] www.wur.nl/nl/nieuws/voedselverspilling-in-supermarkten-daalt-met-174-t.o.v.-2018.htm

[4] Valk, E. De, Hollander, A., Zijp, M. (2016). Milieubelasting van de voedselconsumptie in Nederland.

[5] Berekend op basis van database milieubelasting voedingsmiddelen RIVM, 2019