SUP-wetgeving van kracht: minder wegwerpverpakkingen
Vanaf 1 juli 2023 wordt de SUP (Single Use Plastics)-wetgeving aangescherpt. Deze wetgeving over eenmalige kunststof verpakkingen heeft tot doel de hoeveelheid zwerfafval te verminderen. Per 1 juli 2023 mogen er ‘on-the-go’ geen gratis eenmalige plastic bekers en voedselverpakkingen meer verstrekt worden. Het alternatief is het aanbieden van een herbruikbare verpakking of de consument laten betalen voor de verpakking. Voor consumptie ter plaatse geldt per 1 januari 2024 een verbod op plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen. We zetten de hoofdlijnen voor u op een rij.
Wat is de Single-Use Plastics (SUP)-wetgeving?
De SUP-wetgeving is het resultaat van beleid op het voorkomen van zwerfafval. De wetgeving is gericht op plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik die veel in het zwerfafval worden gevonden. Het eerste deel van de SUP-wetgeving is al in werking getreden per 3 juli 2021. Producten zoals plastic bestek en rietjes werden toen al verboden. Nu worden een aantal andere plastic verpakkingen in specifieke situaties, zoals voor consumptie ter plaatse, ook verboden. Daarnaast wordt het gebruik van eenmalige plasticverpakkingen ontmoedigd door extra heffingen aan het Afvalfonds Verpakkingen en door consumenten een SUP-heffing te laten betalen. Deze SUP-heffing moet vermeld worden op de kassabon.
Wat is een SUP-verpakking?
Een SUP-verpakking is een plastic voedsel- en drankverpakking voor eenmalig gebruik. Of uw verpakking onder de SUP-wetgeving valt, is bepaald door het afwegingskader. Dit afwegingskader is opgesteld door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Overheidscampagne
Om de bekendheid van de SUP-wetgeving te vergroten, is de overheid recentelijk met een campagne gestart. Op de website www.minderwegwerpplastic.nl vindt u onder andere voorbeelden van ondernemers en een regelhulp om ondernemers te helpen met het toepassen van de wetgeving in de praktijk. Daarnaast worden consumenten geïnformeerd. Enkele voorbeeldposters vindt u hieronder. Overigens start ook Nederland Schoon met een campagne gericht op herbruikbare verpakkingen.
Hulp nodig bij de implementatie of de communicatie van de SUP-wetgeving?
Wij helpen u graag bij interpretatie van wetgeving en screening van uw verpakkingen ten behoeve van de SUP-wetgeving. Uiteraard kunnen we adviseren over mogelijke verpakkingsopties en ondersteunen bij de communicatie richting klanten, leveranciers en medewerkers.