Nutri-Score; een stimulans voor productverbetering
Sinds 1 januari is Nutri-Score het officiële voedingskeuzelogo. Nederland volgt daarmee Duitsland, Frankrijk, België, Luxemburg en Zwitserland. Nutri-Score is uniek omdat het op een volledig transparante en wetenschappelijke manier wordt bepaald. Het label helpt consumenten te kiezen voor producten met een betere voedingswaarde en werkt tegelijk als stimulans voor productverbetering. We zien nu al dat veel bedrijven en retailers actief werken aan het behalen van een hogere Nutri-Score waar mogelijk.
Wat maakt Nutri-Score een uniek label?
Nutri-Score is uniek omdat het wetenschappelijk onderbouwd is, volledig transparant is en op de voorkant van de verpakking staat. Het doel van het label is om consumenten aan te moedigen betere keuzes te maken binnen productcategorieën. Nutri-Score is een stoplichtsysteem met vijf niveaus (A tot E), waarbij de score is gebaseerd op de voedingstabel en de ingrediëntenlijst op de verpakking. Producten krijgen minpunten voor het gebruik van calorieën, suiker, verzadigd vet en zout, en pluspunten voor het gebruik van eiwit, vezels, fruit, groente, peulvruchten en noten. De totaalscore bepaalt of het product een A (voorkeurskeuze), B, C, D of E (te vermijden) score krijgt.
De rekenmethode is ontwikkeld door wetenschappers op verzoek van de Franse regering. Inmiddels is Nutri-Score in verschillende Europese landen ingevoerd. Ook is de rekenmethode grondig herzien door een internationaal wetenschappelijk comité. Het resultaat is dat Nutri-Score beter aansluit bij officiële voedingsrichtlijnen, zoals de Schijf van Vijf. In de praktijk betekent dit dat Nutri-Score strenger is geworden en dat het onderscheid tussen producten binnen dezelfde categorie is toegenomen.
Voorlopers
Verschillende producenten en retailers besloten niet te wachten op de overheid en zelf initiatief te nemen. Zo plaatste groentefabrikant HAK het label al in 2019 op hun producten. Daarmee was het de eerste fabrikant in Nederland met het label. Een ander voorbeeld is PLUS Supermarkt die het logo al sinds 2022 plaatst op onder meer de schaplabels van ruim 3000 huismerken.
Potentie
Nutri-Score is een waardevolle aanvulling op bestaande voedingsvoorlichting. Voor producten buiten de Schijf van Vijf is Nutri-Score zelfs het eerste hulpmiddel om producten op een eenvoudige manier met elkaar te vergelijken. Dit zijn producten zoals sauzen, frisdranken, koekjes, pizza's en snacks.
Gedragsverandering in voeding is complex, maar recent wetenschappelijk onderzoek toont veelbelovende resultaten over het effect van Nutri-Score als interventie om consumenten te stimuleren tot gezondere keuzes.
Niet alleen heeft Nutri-Score de potentie om keuzes te beïnvloeden, maar het motiveert ook bedrijven om hun producten te verbeteren. Ze kunnen een hogere Nutri-Score behalen door bijvoorbeeld suiker of zout te verminderen of groenten toe te voegen. We zien nu al dat veel bedrijven en retailers (achter de schermen) actief werken aan productverbetering om een hogere Nutri-Score te behalen waar mogelijk. Zo scoort maar liefst 90% van de complete maaltijden binnen het Uit de keuken van PLUS assortiment een Nutri-Score A of een B. Het stellen van doelstellingen gericht op een hoge Nutri-Score wordt steeds gebruikelijker.