Nieuws 3 februari 2025

Krimpflatie: minder product, meer verpakking

Krimpflatie—de praktijk waarbij fabrikanten de inhoud van producten verminderen zonder de prijs te verlagen—is het afgelopen jaar regelmatig in het nieuws geweest. Denk aan een fles wasmiddel die eerst 1.200 ml bevatte en nu nog maar 945 ml, of een zakje geraspte kaas dat van 150 gram naar 130 gram is gegaan. Wanneer de prijs vervolgens gelijk blijft, krijgen consumenten ongemerkt minder waar voor hun geld.

Hoewel krimpflatie vaak wordt besproken in termen van prijs en consumentenvertrouwen, heeft het ook een impact op de verpakking. Wat gebeurt er eigenlijk met de verpakking als de inhoud afneemt?

Wat gebeurt er met de verpakking?

Hoewel het logisch lijkt dat een kleinere inhoud leidt tot minder verpakkingsmateriaal, is de realiteit vaak anders. Bedrijven passen verschillende strategieën toe om hun verpakkingen aan te passen aan minder volume.

  • Dezelfde verpakking met minder inhoud

Veel fabrikanten laten de verpakking grotendeels hetzelfde, maar verlagen de inhoud. Dit is vaak het minst opvallend voor de consument, maar leidt ook tot inefficiënt gebruik van verpakkingsmateriaal: meer lucht in de verpakking.

  • Verpakking aanpassen aan de nieuwe productgrootte

Soms wordt de verpakking wel mee verkleind, wat netto tot minder verpakkingsmateriaal kan leiden. Toch is ook dit meestal geen duurzame oplossing: Dopjes, sluitingen en labels blijven vaak even groot, wat betekent dat het materiaalgebruik per gram product relatief stijgt.

Ongeacht de gekozen strategie leidt krimpflatie in veel gevallen tot een grotere ecologische voetafdruk van de verpakking. Doordat de verhouding tussen product en verpakking verandert, wordt er vaak meer verpakkingsmateriaal per gram product gebruikt. Dit staat haaks op de groeiende focus op afvalreductie en circulariteit binnen de verpakkingssector.

Wat zegt de wet?

In de EU gelden al regels die verpakkingsmateriaal minimaliseren, maar deze worden momenteel nauwelijks gehandhaafd. De nieuwe Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) gaat hier verandering in brengen: Deze verplicht fabrikanten om het verpakkingsgewicht en -volume te verminderen tot het minimum dat nodig is voor de functie van de verpakking. Extra verpakkingsmateriaal om marketingredenen is niet langer toegestaan. Bovendien wordt de handhaving naar verwachting strenger, waardoor naleving beter wordt afgedwongen.

Wat kun jij doen?

  • Als consument: Let op productverpakkingen en kies bewust. Vergelijk de inhoud per verpakking en vermijd producten met overmatige loze ruimte of onnodig veel verpakkingsmateriaal.
  • Als bedrijf: Bereid je voor op de PPWR en zoek naar duurzame alternatieven. Efficiënter verpakkingsgebruik verkleint niet alleen de ecologische voetafdruk, maar kan ook kosten verlagen en merkwaarde versterken.
  • Als beleidsmaker: Zorg voor actieve handhaving van de PPWR en stimuleer innovaties in circulaire verpakkingsoplossingen. Toezicht en duidelijke normen zijn essentieel om te veel verpakkingsmateriaal écht tegen te gaan.

Wil je meer weten over hoe jouw organisatie aan de slag kan met duurzamer verpakken? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden!