Nieuws 10 februari 2023

Een gezondere generatie in 2040 met het GALA

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, GGD GHOR Nederland, Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Zorgverzekeraars Nederland hebben deze week hun handtekening gezet onder het Gezond & Actief Leven Akkoord (GALA). Hiermee slaan belangrijke partijen in de zorg hun handen ineen voor meer aandacht, meer budget en hechte samenwerking op het gebied van preventie binnen gemeenten. 

Voorkomen is beter dan genezen 

“Voorkomen is beter dan genezen”, iets wat al geroepen wordt zolang we het ons kunnen herinneren. Maar nu voegen we in Nederland ook daad bij het woord. Vanwege de druk op ons zorgstelsel en de vermijdbare  gezondheidsverschillen tussen bevolkingsgroepen is het noodzakelijk om niet langer ziekte en zorg, maar gezondheid en preventie als uitgangspunt te nemen. Het voorkomen dat mensen ziek worden bevordert niet alleen de kwaliteit van leven, ook is dit essentieel om de zorgkosten te kunnen beheersen.  

Een integrale aanpak en preventie gaan hand in hand samen en dat wordt ook steeds meer zo gezien in de politiek. Zowel het integraal zorgakkoord (IZA) als het GALA akkoord hebben een domeinoverstijgende samenwerking als uitgangspunt voor de preventie van ziekten. Het GALA wordt het fundament om aan een stevige lokale en regionale infrastructuur op het gebied van sport en bewegen, gezondheid en preventie en een sterke sociale basis voort te bouwen.  

Naast de focus op kinderen en jongeren, richt het GALA zich ook op volwassenen en op het behoud van de vitaliteit van het toenemend aantal ouderen. 

Overzicht van de doelen: 

  1. Terugdringen gezondheidsachterstanden 

  1. Een gezonde fysieke leefomgeving die uitnodigt tot bewegen en ontmoeten 

  1. Het versterken en verbinden met de sociale basis 

  1. Een gezonde leefstijl 

  1. Versterking van de mentale weerbaarheid en mentale gezondheid 

  1. Vitaal ouder worden 

  1. Domeinoverstijgende samenwerking  

Wat maakt het GALA nog zo bijzonder? Door de nieuwe regeling hoeven gemeenten straks niet meer bij vijftien loketten langs om een integraal preventieprogramma te financieren. Alle afspraken en financiering worden gebundeld in één nieuwe regeling: SPUK (specifieke uitkering). Met een eenvoudige aanvraag kan VWS al dit jaar gemeenten geld toezeggen als ze een plan van aanpak indienen voor een periode 2024-2026. 

Wat gebeurt er nu met het Nationale Preventieakkoord?  

Er is geen reden voor paniek. Huidige akkoorden, zoals het Nationaal Preventieakkoord en het Sportakkoord, worden niet zomaar overboord gegooid. Deze dienen juist als basis voor het GALA. Met het Nationaal Preventieakkoord hebben we stappen in de goede richting gezet, maar dit was nog niet voldoende. Door de bundeling van akkoorden wordt het juist gemakkelijker voor gemeenten om zich een weg te banen door alle afspraken en financieringsvormen rondom preventie. Geen losse programma’s meer, maar één stevige basis.  

Bij Schuttelaar & Partners werken we al meer dan 25 jaar aan een gezonde leefomgeving en zien we het nieuwe GALA akkoord als een mooie voortzetting van de initiatieven waar we de afgelopen jaren samen aan hebben gewerkt. Neem eens vrijblijvend contact op om van gedachte te wisselen en bekijk onze website 

Benieuwd naar de uitgangspunten van het GALA?

Lees hier het volledige akkoord