Collectieve Visievorming: een praktische en slagvaardige variant van burgerparticipatie
Schuttelaar & Partners en Spilter hebben hun krachten gebundeld in de Collectieve Visievorming Energietransitie. Dit product is het beste te omschrijven als een door software ondersteund participatietraject. Een praktische en slagvaardige variant, waarmee snel en effectief een breed gedragen, democratisch uitgangspunt of overeenkomst wordt bereikt.
Representatieve democratie, interactieve beleidsvorming, maatschappelijke- of burgerdialogen, dit soort gewichtige termen duiken veelvuldig op. Centraal staan hierbij altijd grote maatschappelijke vraagstukken, zoals de klimaatopgave en het realiseren van de energietransitie. Niet alleen op landelijk niveau, zie het aanstaande Nationaal Burgerforum Klimaat, maar zeker ook op meer regionaal en gemeentelijk niveau. Binnen Schuttelaar & Partners realiseren we ons dat zinvol en effectief beleid op dit terrein alleen samen tot stand kan komen, door alle relevante stakeholders te betrekken en mee te laten zoeken naar oplossingen. Energietransitie is een van onze grote aandachtsgebieden, dus een start lag hier voor de hand.
De transitie gaat verder dan uitsluitend het veranderen van energiebronnen. Het is een complex samenspel tussen meerdere domeinen: wonen, mobiliteit, klimaatadaptatie, circulariteit en gebiedsontwikkeling. Daarnaast is samenwerking met alle belanghebbenden - van overheid, bedrijven tot burgers - cruciaal. Dit vraagt om een integrale aanpak die de brede gemeenschap dient. Participatietrajecten zijn hierbij noodzakelijk, echter ook tijdrovend. De interactieve aanpak Collectieve Visievorming Energietransitie helpt hierbij!
Hoe werkt het? Collectieve Visievorming Energietransitie is het beste te omschrijven als een door software ondersteund participatietraject. Grote aantallen belanghebbenden geven hun input over een onderwerp. In meerdere rondes wordt deze input gestructureerd, gewogen en geprioriteerd, waarbij het democratische en participatieve karakter voorop staat. Onder onze begeleiding creëren we zo samen een breed gedragen resultaat. Dit kan een ambitiedocument zijn, een document met actielijnen of concrete denkrichtingen voor nieuw beleid.
Meer weten? Lees hier de one-pager of neem contact op met Madelein van der Velden of Ricardo van der Valk.