Aan de slag met groenblauwe dooradering: deze partijen gingen je voor 

Het Aanvalsplan heeft de ambitie een significante bijdrage te leveren aan het halen van de Europese verplichtingen rondom biodiversiteit (Vogel- en Habitatrichtlijn), de klimaatdoelen (Parijs) en schoon water (Kaderrichtlijn Water). Doel van het Aanvalsplan is 10% groenblauwe dooradering van het landelijk gebied te realiseren met de aanleg van landschapselementen zoals houtwallen, poelen, kruidenrijk grasland, en nog veel meer. Dit levert een belangrijke bijdrage aan het herstel van het Nederlandse cultuurlandschap. Dat is goed voor de biodiversiteit, klimaatbestendigheid en een gezond voedselsysteem. Daarnaast zijn landschapselementen in staat stikstof in te vangen waardoor het niet verder verspreid wordt naar de omgeving. Win-win! 

Het realiseren van 10% groenblauwe dooradering moeten we met z’n allen doen. Om partijen, van particulieren tot boeren tot overheden te inspireren, hebben het Deltaplan en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed vier video's gemaakt over landschapselementen. De eerste is een algemene video die verder toelicht wat de doelen van het Aanvalsplan Landschap zijn en welke rol landschapselementen hebben bij het behalen van deze doelen. 

Video: Het belang van landschapselementen 

De andere drie video's zijn gemaakt op plekken waar landschapselementen al zijn aangelegd, voor anderen om te zien en geïnspireerd te raken. Hoe gaat de aanleg van landschapselementen er in de praktijk aan toe? Wat is daarvoor nodig? Hoe ziet zo’n groenblauw netwerk er eigenlijk uit? En wat krijg je ervoor terug? Dit wordt laten zien aan de hand van de volgende drie projecten: 

1. Voedselbos Ketelbroek in Groesbeek 

2. Melkveehouderij Pelgröm in Overijssel 

3. Noordelijke Friese Wouden in Friesland