Handvaten voor biodiversiteitsherstel in de gemeente Hoeksche Waard
Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel heeft, in samenwerking met Naturalis, de Vlinderstichting, Sovon, SoortenNL, Rijkswaterstaat, de gemeente Hoeksche Waard en de gemeente Delft, een set KPI’s voor de openbare ruimte ontwikkeld. Deze Kritieke Prestatie-Indicatoren (KPI's) zijn in een pilottraject getoetst. Het doel van dit traject was om de KPI’s aan te scherpen, en de werkbaarheid van de KPI’s voor grondbeheerders en gebruikers te verbeteren. De gemeente Hoeksche Waard is één van de deelnemers die is gestart met een pilot om de KPI’s te toetsen en hun impact in kaart te brengen. Schuttelaar & Partners heeft dit traject gecoördineerd en intern bij de gemeente uitgevoerd.
Het onderzoek naar het werken met de Kritische Prestatie Indicatoren voor de openbare ruimte heeft inzicht geleverd in de huidige inzet van de gemeente voor biodiversiteitsherstel op zowel beleidsniveau als in de uitvoering. De integraliteit van de KPI’s zorgt ervoor dat er verbinding moet worden gezocht tussen verschillende teams en kennis op te vragen die momenteel geborgd is bij verschillende afdelingen. Daarnaast heeft het werken met KPI’s inzicht geboden waar de gemeente nog kan verbeteren, zowel in de maatregelen als in de dataregistratie voor het berekenen van de KPI’s. De resultaten kunnen als nulmeting dienen waarop de gemeente haar maatregelen en voortgang voor biodiversiteitsherstel in de openbare ruimte kan gaan monitoren.
Een integrale aanpak voor biodiversiteitsherstel binnen de gemeente
De gemeente Hoeksche Waard heeft deelgenomen aan een breder pilottraject, waarin we met de gemeente Delft, Rijkswaterstaat, Royal HaskoningDHV en Aannemersbedrijf MJ Smits de KPI’s Openbare ruimte hebben getoetst en verbeterd aan de hand van hun ervaring en expertise. Dit project is gecoördineerd door Schuttelaar & Partners. Daarnaast hebben we de pilot intern bij de gemeente uitgevoerd. Allereerst door een kernteam met verschillende ambtenaren van verschillende afdelingen op te richten. Dit is cruciaal, omdat biodiversiteit vraagt om een integrale aanpak. Met dit kernteam hebben we de benodigde data in kaart gebracht en de KPI’s berekend voor de gemeente. Met de KPI’s hebben we in kaart kunnen brengen hoe de gemeente zich momenteel inzet voor biodiversiteitsherstel, en waar nog kansen liggen om dit te verbeteren.