Een integrale visie met vier pijlers
De gemeente Den Haag wil met deze geactualiseerde Haagse voedselstrategie tastbare impact maken. Om zo gezond, lokaal, duurzaam en plantaardig voedsel voor en met inwoners en ondernemers van Den Haag op het Haagse bord te krijgen. Er zijn door de gemeente vier pijlers geïdentificeerd. In het kort: positieve impact maken op natuur en milieu, de gezonde keuze, oog voor elkaar en de korte keten bevorderen. Op het Haagse bord worden deze geordend op de kenmerken van Den Haag: De vele voedselinitiatieven en ondernemers, regionale producten uit zee, kas en wei en educatie. Daarnaast worden activiteiten en voedselinitiatieven uitgelicht die bijdragen aan één of meerdere pijlers. Zo wordt er integraal gewerkt aan een toekomstbestendig voedselsysteem voor Den Haag.
Inzichten van binnen en van buiten
Deze strategie staat niet op zichzelf, maar is verbonden met wetenschappelijke inzichten over de voedseltransitie en met beleidskaders van buiten de gemeente Den Haag. Schuttelaar & Partners heeft daar een beknopt overzicht voor gemaakt.
Daarnaast hebben we vier gesprekken georganiseerd en een verslag opgesteld voor de opdrachtgever. Deze gesprekken vonden plaats met verschillende organisaties die elk vanuit hun eigen perspectief met voedsel bezig zijn. Zo ging de opdrachtgever in gesprek met de Voedselbank Haaglanden, een expert uit de supermarktsector, een vertegenwoordiging van de Haagse Voedselraad en een adviseur uit de visserij.
Ook organiseerden wij samen met de gemeente Den Haag twee interne werksessies waarin de scope en het doel van de strategie werden besproken.