Een integrale visie met vier pijlers

De gemeente Den Haag wil met deze geactualiseerde Haagse voedselstrategie tastbare impact maken. Om zo gezond, lokaal, duurzaam en plantaardig voedsel voor en met inwoners en ondernemers van Den Haag op het Haagse bord te krijgen. Er zijn door de gemeente vier pijlers geïdentificeerd. In het kort: positieve impact maken op natuur en milieu, de gezonde keuze, oog voor elkaar en de korte keten bevorderen. Op het Haagse bord worden deze geordend op de kenmerken van Den Haag: De vele voedselinitiatieven en ondernemers, regionale producten uit zee, kas en wei en educatie. Daarnaast worden activiteiten en voedselinitiatieven uitgelicht die bijdragen aan één of meerdere pijlers. Zo wordt er integraal gewerkt aan een toekomstbestendig voedselsysteem voor Den Haag. 

 

Inzichten van binnen en van buiten

Deze strategie staat niet op zichzelf, maar is verbonden met wetenschappelijke inzichten over de voedseltransitie en met beleidskaders van buiten de gemeente Den Haag. Schuttelaar & Partners heeft daar een beknopt overzicht voor gemaakt.

Daarnaast hebben we vier gesprekken georganiseerd en een verslag opgesteld voor de opdrachtgever. Deze gesprekken vonden plaats met verschillende organisaties die elk vanuit hun eigen perspectief met voedsel bezig zijn. Zo ging de opdrachtgever in gesprek met de Voedselbank Haaglanden, een expert uit de supermarktsector, een vertegenwoordiging van de Haagse Voedselraad en een adviseur uit de visserij.

Ook organiseerden wij samen met de gemeente Den Haag twee interne werksessies waarin de scope en het doel van de strategie werden besproken.

Het team van Schuttelaar & Partners heeft goed geholpen bij de start van de actualisatie door de organisatie van een aantal gesprekken, een eerste opzet en een overzicht met de wet- en regelgeving rond voedsel buiten de gemeente. Ook hebben zij mooie visualisaties gemaakt: het Haagse Bord en de icoontjes bij de pijlers.”